Godnattsagor för barn

Godnattsagor har alltid funnits. Den tid när böcker inte var vanligt i hemmet berättades de från mun till mun och sagorna gick i arv på det viset. En godnattsaga är en bra avslutning på dagen. Det kan vara ett sätt att knyta an till barnet, att varva ned efter en stressig dag och även ett sätt att få barnet att bearbeta något som hänt under dagen. Man kan låta barnet själv vara huvudpersonen i sagan och återberätta ett minne ni har tillsammans. Använd fantasin eller läs en bok. Låt gärna barnet själv vara med att bestämma men följ förslagsvis en viss struktur där det finns en huvudperson, ett hinder, en lösning och en avslutning.

bruhnforlag2.se

Prova er fram bland sagor

Det finns en uppsjö av gamla klassiska sagor ni kan läsa och ni behöver inte alltid läsa dem exakt som i boken. Om ni till exempel läser om Askungen som får städa åt sin styvmor hela dagen kan ni dra paralleller med den städning som måste skötas i hemmet. Det här kan få barnet att se verkligheten med andra ögon. Nyare barnböcker som behandlar till exempel mobbning i skolan hjälper barnet att förstå hur man ska behandla andra barn. Genom sagor kan man få barnet att själv tänka ut lösningar utan pekpinnar. Gör det inte mer komplicerat än vad det är och ni behöver inte alltid tänka pedagogiskt. Det viktigaste är närheten och att ni tar er lite tid. Om ni inte brukar läsa godnattsagor kan ni låna hem några barnböcker och prova er fram. Barnet kommer själv att finna sin favorit som hen kanske vill höra gång efter gång. Kanske kommer barnet själv att ändra berättelsen i boken? Några gamla klassiska sagor som ni kan läsa är till exempel: Den fula ankungen, Törnrosa, Kejsarens nya kläder, Prinsessan på ärten. Nyare sagor är bland annat böckerna om Totte, Nicke Nyfiken och Alfons.

Gör sagan till en rutin

Att läsa godnattsagor kan få barnet att senare börja intressera sig för litteratur. Dessutom är det utvecklande för språket. I flerspråkiga familjer är det viktigt att var och en använder sitt eget modersmål. Om boken är på svenska men ditt språk är ett annat kan du improvisera och berätta med utgångspunkt från bilderna. Variera gärna tonfall och hastighet i språket för att göra det intressant. Kan barnet på egen hand lyssna på sagorna på exempelvis surfplattan? Här går åsikterna isär. Det är bättre än ingen saga alls men närheten till föräldern försvinner och den är viktig. Just den där godnattstunden bör vara lite speciell och en surfplatta kan inte ersätta den kontakten. Om det känns svårt att ta sig den tid sagorna kräver är det bra att schemalägga det och göra det till en rutin. Det behöver inte ta många minuter och den tiden är otroligt viktig för barnets framtida utveckling.

 
 
 
 
 
 
 

Copyright © 2025 Bruhnforlag – En sajt om framgångsrika barn- och ungdomsberättelser