Divergent-trilogin

Genren ungdomsböcker är populär både bland författare och läsare. De mest framgångsrika böckerna som riktar sig till tonåringar säljer i miljoner exemplar varje år och många av dem omvandlas också till succéartade filmer. Divergent är en av de mest framgångsrika i genren och berättelsen finns både i bok- och filmform. Det var ursprungligen en historia som skrevs av författaren Veronica Roth och den förlängdes till tre olika böcker. Därutöver finns det en fjärde bok som samlar olika noveller från serien och använder sig av samma miljö och karaktärer som de tre föregående böckerna.

 

Den första boken heter Divergent och har gett namn åt hela serien. Den skrevs 2011 och publicerades hos det amerikanska förlaget HarperCollins. Här sätter Roth tonen för hela bokserien som präglas av en dyster och dystopisk framtid. Historien äger rum i Chicago i en avlägsen framtid där det vanliga samhället har kollapsat och ersatts av en nästintill anarkistisk världsordning. Människorna som överlevde apokalypsen delas in i fem olika grupper, som är kategoriserade efter deras personlighetsdrag. Det innebär att några av dem hamnar bland de osjälviska, några bland de orädda, och så vidare. Utifrån det beskriver Roth kampen mellan de olika fraktionerna.

pretty girl with many books at school

 

När boken publicerades blev den omedelbart en stor succé och Roth skrev snabbt två uppföljare. Den första heter Insurgent och publicerades 2012 medan den tredje och avslutande delen – förutom den fristående novellsamlingen – heter Allegiant och beskriver upplösningen på serien. Bokserien fick fina recensioner av kritikerna som menade att boken var medryckande och höll ett högt tempo samtidigt som den aldrig slutade vara spännande.

 

Dessa egenskaper gjorde att böckerna snabbt köptes upp av en filmstudio som gjorde film av dem. Den första filmen släpptes 2014 medan tvåan släpptes året därpå. Inom kort kommer också film nummer tre och fyra att gå upp på biograferna. Filmerna blev stora kassasuccéer då många av bokseriens fans tog sig till biograferna och få blev besvikna på den påkostade produktionen. De flesta menade att filmernas huvudrollsinnehavare – Shailene Woodley och Theo James – lyckades fånga rätt känsla i sina roller. Om du har en favoritskådespelare som du vill ha på bild på väggen kan du ordna det på photowall.se.

 
 
 
 
 
 
 

Copyright © 2024 Bruhnforlag – En sajt om framgångsrika barn- och ungdomsberättelser