Barnböcker 2017

Det finns enormt många barnböcker att välja på. När dina barn är små är det du själv som väljer böckerna men när barnen blir äldre kommer det finnas vissa önskemål. Kanske har de en favoritbok som de vill att du ska läsa om och om igen. Det finns alltid vissa teman som återkommer i barnböcker, såsom vänskap, kärlek, nya syskon och magi. Årets barnböcker behandlar de flesta av dessa teman och ännu flera. Det kommer att publiceras flera böcker skrivna på nya svenskars modersmål och även flera faktaböcker för mindre barn.

Trilogi skriven av Mats Strandberg

Mats Strandberg, känd för att ha skrivit böckerna Cirkeln, Eld och Nyckeln tillsammans med Sara Bergmark Elfgren, skriver en trilogi av böcker för barn. De förra böckerna han skrev riktar sig mest till ungdomar men de nuvarande är för barn. Den första delen i den nya trilogin är Monstret i natten, som gavs ut i april 2016. Boken är skapad i samarbete med illustratören Sofia Falkenhem och handlar om monster och människor. Det handlar även om rädslan för det okända och om att inte passa in. Del 2 som heter Monstret på cirkusen gavs ut i september 2016 och den tredje delen kommer att ges ut i januari 2017.

Viktigt att läsa för barn

Att läsa böcker för barn kan skapa ett intresse för litteratur hos barnet. Det är även viktigt för barnets språkutveckling. Speciellt viktigt är det för barn i tvåspråkiga familjer att få höra godnattsagor på båda språken. Om man läser sagor för barn kan det göra så att barnet förstår budskap lättare. En saga har oftast en sensmoral, en pekpinne, som man ska lära sig något av. Sagor kan få barnet att se verkligheten med andra ögon. Själva stunden när man läser för barnet kan vara den stunden på dagen som är helt avslappnad och ett bra sätt att knyta an till barnet och varva ner efter en stressig dag.

 
 
 
 
 
 
 

Copyright © 2024 Bruhnforlag – En sajt om framgångsrika barn- och ungdomsberättelser