Harry Potter-serien

När en arbetslös brittisk författare började skriva på ett manuskript om en trollkarl för omkring 20 år sedan kunde hon knappast tro att det skulle bli till en av de mest framgångsrika bok- och filmserierna genom alla tider. Författaren hette J. K. Rowling, trollkarlen hette Harry Potter – och i dag vet vi att deras framgång är mer eller mindre oöverträffad inom genren i modern tid, åtminstone finansiellt. Tack vare en makalös försäljningsnivå på böckerna, samt minst lika framgångsrika filmatiseringar, har J. K. Rowling kommit en lång väg från de där dagarna när hon satt och skrev på sin gamla skrivmaskin. Historien om Harry Potter och hans äventyr har trollbundit en hel värld, och böckerna och filmerna uppskattas av såväl gamla som unga.

 

Historien kretsar kring Harrysom i bokens början skickas till internatskolan Hogwarths. Det är dock inte vilken skola som helst – det är en skola för trollkarlar och magi. Det är här som större delen av böckerna utspelar sig under åren som Harry växer från en liten pojke vidare till en tonåring – och till slut till en ung man. Några av huvudkaraktärerna, som spelar en stor roll i böckerna, har redan blivit klassiker, som Dumbledore, den enigmatiske rektorn, Hagrid, den snälle jätten, och Harrys bästa kompisar Ron och Hermione. Tillsammans råkar de alltid på nya äventyr, där många av dem involverar den störste antagonisten Draco Malfoy. Harry, Ron och Hermione blir ett sammansvetsat gäng och karaktärerna älskas nu av läsare över hela världen.

 

Intresset för Harry Potter var stort redan från början, och det dröjde inte länge innan produktionsbolagen radade upp sig för att få göra film av böckerna. Vem som skulle spela Harry blev tidigt klart när Daniel Radcliffe som elvaåring klev in på en audition och övertygade regissören Chris Columbus om att det var han som skulle ha rollen. Samtliga skådespelare som spelade större karaktärer i filmserien har blivit stora stjärnor tack vare sina roller – Emily Watson, som spelar Hermione, har fått flera stora filmroller, liksom Rupert Grint som spelar Ron.

 

Filmerna har nu setts av hundratals miljoner människor över hela världen, och de fortsätter att fira stora triumfer. DVD-försäljningen har varit enorm och många har köpt sig en DVD-box för att kunna få alla filmer samlade i ett paket. Om man inte har hunnit göra det kan man välja att se filmerna på C More, där de regelbundet visas.

Harry Potter-serien 2

 

Taggar: , , , , ,

 
 
 
 
 
 

Copyright © 2024 Bruhnforlag – En sajt om framgångsrika barn- och ungdomsberättelser