Hungerspelen

Det senaste fenomenet i genren ungdomsfilmer är utan tvekan filmatiseringen av bokserien Hungerspelen. Böckerna, som publicerades i en trilogi precis som många andra framgångsrika verk, gavs ut första gången 2008 och skrevs av en amerikansk författare vid namn Suzanne Collins. Då var det inte många som kände till Collins, som dittills hade fört en relativt undanskymd tillvaro som författare till barn-tv-program och barnböcker. Hungerspelen skulle förändra hennes – och många av hennes läsares – liv. Böckerna blev en omedelbar succé och tog över topplistor världen över. Snart ringde Hollywood och bad att få göra film av böckerna, ett erbjudande som Collins naturligtvis gladeligen accepterade. Det har hon inte behövt ångra. Filmerna har hyllats av en enig kritikerkår, och de har i dagsläget dragit in flera hundra miljoner dollar på biljett- och kringförsäljning.

 

Ett skäl till att Hungerspelen har tilltalat så många läsare är dess dystopiska skildring av människor i en extremt utsatt situation. Boken tar sin början i en postapokalyptisk miljö, där jorden har härjats av miljöförstöring och fruktansvärda krig med enorma skador och mänskligt lidande som följd. Härskarmakten i det enda riket som finns kvar har valt att utlysa en årlig tävling, som för tankarna till romarrikets gladiatorspel. Varje år väljs 24 ungdomar ut, hälften pojkar och hälften flickor, för att delta i en överlevnadstävling, där endast en kan vinna. Den som klarar av att överleva genom hela tävlingen – utan att bli dödad av sina medtävlare eller någon av alla faror som lurar på arenan – avgår med segern. Det är därmed på många sätt en mörk berättelse om ett allvarligt ämne, samtidigt som det också finns mycket hopp och liv inblandat.

 

Hungerspelens huvudkaraktär heter Katniss Everdeen och det är hon som väljs ut från sitt distrikt att delta i Hungerspelen. Från början var det hennes lillasyster, Prim, som tilldelades platsen, men Katniss valde att träda i hennes ställe. Tillsammans med en annan central karaktär i berättelsen, Peeta Mellark, är Katniss den person som Hungerspelen kretsar kring. När böckerna blev till film valdes den unga skådespelerskan Jennifer Lawrence ut för att spela rollen som Katniss. Hon fick enormt mycket uppmärksamhet och beröm. I dag är Lawrence en av USA:s mest berömda filmstjärnor och hon har till och med tilldelats en Oscarsstatyett för en roll i filmen Silver Linings Playbook. Det är dock för hennes porträttering av Katniss Everdeen som hon är allra mest känd, och hon är en stor anledning till filmernas otroliga framgångar.

Hungerspelen 1

 

Taggar: , , , , , , ,

 
 
 
 
 
 

Copyright © 2024 Bruhnforlag – En sajt om framgångsrika barn- och ungdomsberättelser