Astrid Lindgrens böcker

Det finns åtminstone en författare som alla svenskar har någon sorts relation till: Astrid Lindgren. Det är mer eller mindre omöjligt att växa upp i dagens Sverige utan att få höra talas om Astrid och hennes verk. Under andra delen av 1900-talet var hon Sveriges överlägset största barnboksförfattare, och hon har också fått ett internationellt genomslag. Många menar att hon förtjänade ett Nobelpris i litteratur, men det hann hon aldrig tilldelas innan hon gick bort 2002. Likväl lever Astrid Lindgrens berättelser kvar starkare än någonsin, och de lär aldrig förlora sitt magiska skimmer som trollbundit så många generationer svenskar – precis som de gör än i dag

 

Om man frågar någon vilken karaktär eller berättelse som är bäst får man ofta många olika svar. Det finns nämligen en hel del att välja på. Den mest berömda boken, både i Sverige och internationellt, är kanske den om Pippi Långstrump – eller Pippi Longstocking, som hon heter i engelsktalande länder. Det är den välbekanta berättelsen om en flicka som är lite speciell enligt de vuxna och hon bryter mot de flesta av samtidens konventioner. När Pippi skrevs var Sverige ett betydligt mer konservativt land, och Astrid var på många sätt före sin tid med sin berättelse om Pippi. En annan bok som har gått rakt in i den svenska folksjälen är berättelsen om Emil i Lönneberga. Emil är, precis som Pippi, någon som driver de vuxna auktoriteterna till vansinne. Särskilt pappa Anton har svårt att komma överens med Emil, även om han inser till slut att Emil faktiskt inte menade något illa. Det blir dock många träfigurer som täljs i snickerboa, där Emil får sitta när han har hittat på något hyss.

 

Det finns också berättelser med ett djup och allvar som slår det mesta. I Bröderna Lejonhjärta behandlas ett av de teman som vi alla tvingas konfrontera förr eller senare – vad händer efter döden? Bröderna Skorpan och Jonathan hamnar i Nangijala, där de tvingas kämpa mot ondskefulla krafter. Det är en berättelse om vänskap, om det goda och det onda, och om döden och livet. En bok med liknande teman är Mio, min Mio, som är en saga med övernaturliga inslag Nästan alla av Astrid Lindgrens berättelser har någon gång blivit filmatiserade och de visas regelbundet på TV. Dessutom säljs det än i dag många ljudkassetter, DVD-samlingar och andra inspelningar med Astrid Lindgrens verk. Ändå är det just böckerna som säljer bäst tack vare deras tidlösa tematik.

Astrid Lindgrens böcker 2

 

Taggar: , , , , , ,

 
 
 
 
 
 

Copyright © 2024 Bruhnforlag – En sajt om framgångsrika barn- och ungdomsberättelser