Stieg Larsson berättelser tog världen med storm

Stieg Larsson föddes den 15 augusti år 1954 och dog den 9 november år 2004. Han började sin karriär som fotograf och det var också då som han år 1972 ändrade sitt namn från Stig Larsson till Stieg Larsson, för att undvika att förväxlas med en annan känd fotograf. Stieg Larsson har haft en hektisk karriär bakom sig. Han har arbetat som fotograf, författare, journalist, frilansskribent och haft hand det mesta som hör dessa roller till som till exempel att fakturera utan eget företag med mera. Han blev också väldigt tidigt politiskt aktiv och under närmare 20 år var han verksam partimedlem i Kommunistiska Arbetarförbundet, som senare bytte namn till trotskistiska Socialistiska Partiet.

Stieg Larsson arbetade också aktivt för att motverka diskriminering, rasism och högerextremism. I mitten på 1980-talet var Stieg Larsson en av skaparna av projektet Stoppa Rasismen, och efter att flera personer dödats av nynazister år 1995 så var han en av de mest framträdande grundarna av stiftelsen Expo, en stiftelse som hade till uppgift att kartlägga och avslöja rasistiska aktiviteter i Sverige. Stieg Larsson blev i slutet på 1990-talet VD för Expo och år 1999 blev han även chefredaktör för Expos tidning. Detta har lett till att Stieg Larsson och hans sambo har levt under ständiga dödshot från högerextrema grupper de sista 15 åren av hans liv.Stieg Larsson berättelser tog världen med storm 2

Stieg Larsson är också en av Sveriges mest framgångsrika författare genom tiderna. Han slog igenom över hela världen med sin deckartrilogi Millennium, böckerna har sålts i över 60 miljoner exemplar i mer än 50 länder. Böckerna Män som hatar kvinnor, från 2005, Flickan som lekte med elden, 2006, och Luftslottet som sprängdes, 2007, skrevs alla före hans död och gavs ut först efter hans död. Stieg Larsson såg författandet av dessa böcker som en pensionsförsäkring att luta sig tillbaka mot på ålderns höst. Dock så valde de efterlevande att publicera böckerna, efter hans död, vilket fick ett enormt genomslag världen över. Alla tre böcker har även filmatiserats med stor framgång.

Det fanns även en fjärde bok i Millenium-serien men den hann inte bli klar innan hans död. Dock har nu förlaget Norstedts beslutat att ge författaren David Lagercrantz i uppgift att skriva färdigt boken, som en fristående uppföljare till Millenium-serien.

Efter Stieg Larssons död utbröt en arvstvist om bland annat rättigheterna till hans verk. Det slutade med att hans sambo sedan 32 år tillbaka blev arvslös och att rättigheterna istället gick till Stieg Larsson far och bror. Dock har sambon och Stieg Larsson efterlevande kommit överens om en ekonomisk uppgörelse som innebar att sambon inte blev helt lottlös.

 

Taggar: , , , , , , ,

 
 
 
 
 
 

Copyright © 2024 Bruhnforlag – En sajt om framgångsrika barn- och ungdomsberättelser